Rödtungafilé med rotsakspytt

5 p

 

800g    Rödtungafilé
 
Rulla fisken och ångkoka i 80ºC till en innertemp. på 58ºC.


Skaldjurssås   

     
0,1 l    Mjöl    
25 g    Smör    
0,3 l    Skaldjursfond    
0,3 l    Vispgrädde alt matlagningsgrädde  
0,5 l    Vitt vin alt (1 del pressad citron+ 2 del vatten)   


Koka ihop grädde & skaldjursfond + (vin). Fräs smör och mjöl, slå över fonden och låt koka i 30 min. Smaka av med salt o peppar.
En skvätt madeiravin strax innan servering gör underverk. 

 
Rotsakspytt


125 g  Tärnad rotselleri
125 g  Tärnade morötter
125 g  Tärnade palsternackor
  90 g  Purjolökar, det vita


Fräs grönsaker i smör eller olja tills de är mjuka, medelvärme, det får inte bli brunt.

Lägg upp fisken på rotsakspytten, slå över sås. Servera med potatis, pressad eller smaksatta duchessetoppar.