Hälsoriktig mat från havetSom alla vet har maten stor betydelse för vår hälsa och prestationsförmåga, både kort- och långsiktigt. Att fisk och skaldjur är nyttigt det känner säkert de flesta till. I ett av Livsmedelsverkets fem kostråd säger man:

Ät fisk ofta - gärna tre gånger i veckan !

Fisk och skaldjur är gott, enkelt och nyttigt. Näringsmässigt sett är det ett av våra viktigaste och bästa baslivsmedel. Rik på protein, vitaminer, mineralämnen och även fettet som finns i fisk är nyttigt eftersom det innehåller fleromättade omega-3 fettsyror. Fisk är näringstät mat och det betyder att den innehåller mycket näring per kalori.

Protein
Protein är ett viktigt näringsämne då det bygger upp nya celler i kroppen och proteinerna påverkar även mättnadskänslan. Det högvärdiga proteinet i fisk kan kroppen lätt ta upp och tillgodogöra sig.

Vitaminer
De fettlösliga vitaminerna A, D och E finns i fisk. Fisk innehåller även de olika vitaminerna i B-gruppen: Tiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, folat och B12.

Mineralämnen
Selen och jod är de viktigaste mineralämnena i fisk. Fisk innehåller även zink och magnesium. Att äta fisk är ett bra sätt att tillföra kroppen viktiga mineralämnen.

Fleromättade omega - 3 fettsyror
Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Det mest omtalade fettet i fisk är den långkedjiga omega 3-fettsyran. Dessa kan kroppen inte själv bilda utan de måste komma med maten.
Långkedjiga omega -3 finns i till exempel:

- fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner
- skaldjur
- vissa alger

Den feta fisken är särskild rik på omega-3-fett, DHA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Omega-3-fett är även viktig för utvecklingen av hjärnan och synen.

Mer information kan du hitta på Livsmedelsverkets hemsida, www.slv.se .

 

 

 

We Love Seafood

Välkommen!

Den webbläsare du använder stödjer inte tjänsterna på fisk. Därför rekommenderar vi dig starkt att uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller att du provar på någon av de andra nedanstående webbläsarna.
Microsoft Edge Google Chrome Mozilla Firefox Safari