1 l 10 l
0,05 l 0,5 l Mjöl
30 g 300 g Smör
0,6 l 6 l Hummer eller Skaldjursfond
0,5 l 5 l Vispgrädde alt matlagningsgrädde
0,10 l 0,75 l Vitt vin alt (1 del pressad citron+ 2 del vatten)
Koka ihop grädde & skaldjursfond + (vin). Fräs smör och mjöl, slå över fonden.
Låt koka i 30 min. Smaka av med salt o peppar.
En skvätt madeiravin strax innan servering gör underverk,
tillsammans med en klick vispad grädde.
Skaldjursfond
3 l Hummerskal eller räk- & kräftskal
Rotfrukter, lök och purjolök
2 msk Tomatpuré
1,5 dl Vitt vin
Smör eller matolja
Fräs grönsakerna först i olja eller smör, lägg sedan i skalen samt tomatpuré och låt fräsa med en liten stund. Slå över vinet och låt koka ihop en liten stund. Slå på vatten så att det täcker låt koka i 20 min.
Sila av skalen och låt fonden reducera (koka ihop) till 2/3 delar återstår.