Hummersoppa

1 l                10 l

0,05 l               0,5 l Mjöl

30 g              300 g Smör

0,6 l                    6 l Hummer eller Skaldjursfond

0,5 l                    5 l Vispgrädde alt matlagningsgrädde

0,10 l             0,75 l Vitt vin alt (1 del pressad citron+ 2 del vatten)


Koka ihop grädde & skaldjursfond + (vin). Fräs smör och mjöl, slå över fonden.

Låt koka i 30 min. Smaka av med salt o peppar.

En skvätt madeiravin strax innan servering gör underverk,

 tillsammans med en klick vispad grädde.


Skaldjursfond

 

3 l      Hummerskal eller räk- & kräftskal

          Rotfrukter, lök och purjolök

2 msk Tomatpuré

1,5 dl  Vitt vin

Smör eller matolja


Fräs grönsakerna först i olja eller smör, lägg sedan i skalen samt tomatpuré och låt fräsa med en liten stund. Slå över vinet och låt koka ihop en liten stund. Slå på vatten så att det täcker låt koka i 20 min.

Sila av skalen och låt fonden reducera (koka ihop) till 2/3 delar återstår.