Pikantsill

10-15 st filléer Saltsillfilé

Sillag

2 dl      ättika
4 dl      socker
6 dl      vatten 
10 st    krossade kryddpepparkorn
1-2 tsk gula senapsfrön
1 st      rödlök i skivor


Vattna ur sillen i rikligt med vatten i 12 timmar. Koka ihop kryddor, socker och vatten. Låt svalna en stund och tillsätt ättikan. Låt kallna.
Varva sill och lök slå på den kalla lagen och låt stå 2-3 dygn.


Tomatsås  

1 l        Ketchup
1,5 dl   Tomatpuré
3 dl      Matolja
3 dl      Sillag
3-4 st   Pressade vitlöksklyftor
2 msk   Kapris
2 st      Fin hackad gul lök
           Citronpeppar

Blanda ketchup, tomatpuré med matolja och tillsätt sillagen. Smaksätt med vitlök, kapris, lök & citronpeppar.
Skär sillen i bitar och rör med i blandningen låt stå i ett dygn innan servering.