Sillag
2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten
10 st krossade kryddpepparkorn
1-2 tsk gula senapsfrön
1 st rödlök i skivor
Vattna ur sillen i rikligt med vatten i 12 timmar. Koka ihop kryddor, socker och vatten. Låt svalna en stund och tillsätt ättikan. Låt kallna.
Varva sill och lök slå på den kalla lagen och låt stå 2-3 dygn.
Tomatsås
1 l Ketchup
1,5 dl Tomatpuré
3 dl Matolja
3 dl Sillag
3-4 st Pressade vitlöksklyftor
2 msk Kapris
2 st Fin hackad gul lök
Citronpeppar
Blanda ketchup, tomatpuré med matolja och tillsätt sillagen. Smaksätt med vitlök, kapris, lök & citronpeppar.
Skär sillen i bitar och rör med i blandningen låt stå i ett dygn innan servering.