Pepparrotssill

6 st Feldts, saltsillfilé

Sillag

1 dl  ättika
2 dl socker
3 dl vatten
10 st   krossade kryddpepparkorn
1-2 tsk gula senapsfrön
 rödlök


Vattna ur sillen i rikligt med vatten i 12 timmar. Koka ihop kryddor, socker och vatten. Låt svalna en stund och tillsätt ättikan.
Låt kallna.
Varva sill och lök slå på den kalla lagen och låt stå 2-3 dygn.


Gör senapssåsen.


Senapssås

1,5 dl Svensk senap  
4 msk Fransk senap  
4 msk Strösocker  
2 msk Vinäger 
2 dl Matolja
4 dl Crème frâiche   
1-1,5 dl Pepparrot, färsk, riven 
4 msk Gräslök  


Blanda senap, socker och vinäger, rör ihop så att sockret löser sig.  
Tillsätt oljan droppvis som när man gör hovmästarsås.
Blanda i créme frâiche, pepparrot och gräslök.
Smaka av med s & p.
Låt sillen rinna av och skär sillen i portionsbitar, blanda den med såsen.
Låt stå och mogna 2-3 dygn.