Sillag
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
10 st krossade kryddpepparkorn
1-2 tsk gula senapsfrön
rödlök
Vattna ur sillen i rikligt med vatten i 12 timmar. Koka ihop kryddor, socker och vatten. Låt svalna en stund och tillsätt ättikan.
Låt kallna.
Varva sill och lök slå på den kalla lagen och låt stå 2-3 dygn.
Gör senapssåsen.
Senapssås
1,5 dl Svensk senap
4 msk Fransk senap
4 msk Strösocker
2 msk Vinäger
2 dl Matolja
4 dl Crème frâiche
1-1,5 dl Pepparrot, färsk, riven
4 msk Gräslök
Blanda senap, socker och vinäger, rör ihop så att sockret löser sig.
Tillsätt oljan droppvis som när man gör hovmästarsås.
Blanda i créme frâiche, pepparrot och gräslök.
Smaka av med s & p.
Låt sillen rinna av och skär sillen i portionsbitar, blanda den med såsen.
Låt stå och mogna 2-3 dygn.