Gratinerad Hummer Americane

4 p

2 st        Humrar
50 g       Färska champinjoner
0,5 st     Purjolök (det vita)
0,5 msk  Smör
1,5 msk  Vitt vin


Dela champinjonerna i ¼ delar och strimla löken. Fräs i smör. Slå på hummersås, se recept på soppa och gör den lite tjockare som en stuvning.
Dela humrarna och plocka ut köttet, skär det i bitar blanda i stuvningen och låt det bli varmt (ej koka).
Rör i vispad grädde fyll tillbaka i skalen. Gratinera i ugn på grill, hög övervärme, tills hummern får fin färg. Ca 8-10 min.

Hummersoppa

1 l  
0,05 l  Mjöl 
30 g    Smör 
0,6 l    Hummer eller Skaldjursfond 
0,5 l    Vispgrädde alt matlagningsgrädde 
0,10 l   Vitt vin alt (1 del pressad citron+ 2 del vatten) 

Koka ihop grädde & skaldjursfond + (vin). Fräs smör och mjöl, slå över fonden och låt koka i 30 min. Smaka av med salt o peppar.
En skvätt madeiravin strax innan servering gör underverk tillsammans med en klick vispad grädde.

Skaldjursfond

3 l       Hummerskal eller räk- & kräftskal
           Rotfrukter, lök och purjolök
2 msk  Tomatpuré
1,5 dl   Vitt vin
Smör eller matolja

Fräs grönsakerna först i olja eller smör, lägg sedan i skalen samt tomatpuré och låt fräsa med en liten stund. Slå över vinet och låt koka ihop en liten stund. Slå på vatten så att det täcker låt koka i 20 min.
Sila av skalen och låt fonden reducera (koka ihop) till 2/3 delar återstår.