5p
800 g Koljajfilé
Tomatsås/Marinad
0,8 dl Löst packade persiljeblad
160 g Skållad, skalad tomat
0,8 klyftor Vitlök
0,4 dl Vitt vin
0,8 dl God olivolja
0,8-1,2 msk Citronsaft
0,8 msk Honung
salt
Basilikamos
1kg Potatis
0,4 Krukor basilika
0,8 st Vitlöksklyftor, pressade
0,8 dl Vispgrädde
0,8 dl Mjölk
1,6 msk Smör
0,8-1 tsk Salt
240 g Strimlade frysta rotfrukter
Sirap
Salt & peppar
Gör så här:
Kör persiljan i mixer tillsammans med vitlök, citron och vin.
Tillsätt oljan droppvis. Smaka av med honung, salt och peppar.
Tag av 1/3 till att marinera fisken i.
Gör tomatsåsen
Mixa tomater och tillsätt till resten av marinaden
Skär fisken i portionsbitar och lägg ned dem i marinaden. Låt ligga kallt 12-20 timmar.
Gör basilikamoset:
Skala och koka potatisen. Mixa basilikan och vitlöken. Värm grädde, mjölk och smör. Häll över basilikan och kör tills den är riktigt finfördelad. Häll tillbaks i kastrullen och koka upp. Stöt sönder potatisen och späd med basilikagrädden och ev mer grädde eller mjölk om det behövs.
Stek grönsakerna i olivoljan snabbt på hög värme. Smaka av med sirap och salt.
Bryn fisken och efterstek i ugn 175ºC i ca 8 min eller låt den steka klart i pannan under lock, till en innertemperatur av 55ºC
Värm såsen och lägg upp på tallrikar.