Ugnsbakad Koljafilé med tomatsås & basilikamos


5p


800 g Koljajfilé

Tomatsås/Marinad

0,8 dl            Löst packade persiljeblad
160 g            Skållad, skalad tomat
0,8  klyftor    Vitlök
0,4 dl            Vitt vin
0,8 dl            God olivolja
0,8-1,2 msk  Citronsaft
0,8 msk         Honung
salt

Basilikamos

1kg             Potatis
0,4              Krukor basilika
0,8 st          Vitlöksklyftor, pressade
0,8 dl          Vispgrädde
0,8 dl          Mjölk
1,6 msk       Smör
0,8-1 tsk      Salt

240 g           Strimlade frysta rotfrukter
                    Sirap
                    Salt & peppar

Gör så här:
Kör persiljan i mixer tillsammans med vitlök, citron och vin.
Tillsätt oljan droppvis. Smaka av med honung, salt och peppar.
Tag av 1/3 till att marinera fisken i.

Gör tomatsåsen
 Mixa tomater och tillsätt till resten av marinaden
 Skär fisken i portionsbitar och lägg ned dem i marinaden. Låt ligga kallt 12-20 timmar.

Gör basilikamoset:
Skala och koka potatisen. Mixa basilikan och vitlöken. Värm grädde, mjölk och smör. Häll över basilikan och kör tills den är riktigt finfördelad. Häll tillbaks i kastrullen och koka upp. Stöt sönder potatisen och späd med basilikagrädden och ev mer grädde eller mjölk om det behövs.
Stek grönsakerna i olivoljan snabbt på hög värme. Smaka av med sirap och salt.
Bryn fisken och efterstek i ugn 175ºC i ca 8 min eller låt den steka klart i pannan under lock, till en  innertemperatur av 55ºC
Värm såsen och lägg upp på tallrikar.