Ugnsbakad Koljafilé med tomatsås & basilikamos

4 kg Koljajfilé (Feldt´s art nr 7110)

Tomatsås/Marinad

4 dl              löst packade persiljeblad
800 g           skållad, skalad tomat
4  klyftor      vitlök
2 dl              vitt vin
4 dl              god olivolja
4-6 msk        citronsaft
4 msk           honung
salt

Basilikamos

5 kg             potatis
1-2              krukor basilika
4 st              vitlöksklyftor, pressade
4 dl              vispgrädde
4 dl              mjölk
8 msk           smör
4-5 tsk          salt

1,2 kg           strimlade frysta rotfrukter
                    Sirap
                    Salt & peppar

Gör så här
Kör persiljan i mixer tillsammans med vitlök, citron och vin.
Tillsätt oljan droppvis. Smaka av med honung, salt och peppar.
Tag av 1/3 till att marinera fisken i.

Gör tomatsåsen
 Mixa tomater och tillsätt till resten av marinaden
 Skär fisken i portionsbitar och lägg ned dem i marinaden. Låt ligga kallt 12-20 timmar.

Gör basilikamoset .
Skala och koka potatisen. Mixa basilikan och vitlöken. Värm grädde, mjölk och smör. Häll över basilikan och kör tills den är riktigt finfördelad. Häll tillbaks i kastrullen och koka upp. Stöt sönder potatisen och späd med basilikagrädden och ev mer grädde eller mjölk om det behövs.
Stek grönsakerna i olivoljan snabbt på hög värme. Smaka av med sirap och salt.
Bryn fisken och efterstek i ugn 175ºC i ca 8 min eller låt den steka klart i pannan under lock, till en  innertemperatur av 55ºC
Värm såsen och lägg upp på tallrikar.

We Love Seafood

Välkommen!

Den webbläsare du använder stödjer inte tjänsterna på fisk. Därför rekommenderar vi dig starkt att uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller att du provar på någon av de andra nedanstående webbläsarna.
Microsoft Edge Google Chrome Mozilla Firefox Safari